Geplaatst door & opgeslagen onder EK Noorwegen 2013.

Voor Mara en haar trainster Moniek Koopmans komt het EK steeds dichter bij. Daarom deze week in het weekbericht een voorstelrondje en interview met de bijna 13-jarige danseres en haar trainster. In de voorbereiding naar het EK Majorette in Noorwegen was er zondag 15 september voor Mara Op het Veld opnieuw een voorbereidende wedstrijd. Hier was te zien dat de Nederlandse deelnemers ook zeker niet de minsten zijn. Na deze wedstrijd heeft Mara van de Nederlandse bondscoach nog de laatste tips gekregen om met Moniek aan te werken. Doordeweeks gaat Mara naar scholengemeenschap St. Ursula in Heythuysen. Mara danst niet alleen als soliste, maar ook in het B-team, de paradegroep en de BOA-groep bij MD-meijel. Een drukke dansweek dus voor haar. Tijdens het gesprek was de gezonde spanning al duidelijk zichtbaar. Trots vertelt ze dat ze “donderdag over 2 weken” al afreizen naar Noorwegen.

“Een druk schema, dat zeker geen vakantie is.”

Op donderdagochtend vroeg vertrekt een deel van de Nederlandse equipe vanaf Schiphol naar Oslo. Alle deelnemers uit Zuid-Nederland gaan samen met een bus naar Schiphol. Mara vertelt dat er nog 2 Nederlandse solistes zijn in haar categorie. Ze zijn elkaars concurrenten, maar zijn inmiddels ook, door de intensieve voorbereiding, elkaars vriendinnen geworden. Dat is lastig, maar ook leuk. Nadat ze in Oslo zijn aangekomen is er op vrijdag een muziektest. Voor Mara daarna al tijd om zich te gaan voorbereiden, want ze is vervolgens op zaterdag 5 oktober al om 9 uur ’s ochtends aan de beurt. Zelf is ze hier blij mee, “dan kan ik daarna tenminste normaal slapen.” Voor Mara, Moniek en moeder Emmie begint dan het wachten, want op zondagavond is pas de prijsuitreiking. Na de prijsuitreiking reist het hele Nederlandse gezelschap op maandagavond weer terug naar Nederland.

De show

Tijdens de wedstrijd laat Mara een ‘Trouw-show’ zien. Het idee hiervoor is ontstaan uit een grapje. Mara is nu al ongeveer 1,5 jaar bezig om deze show tot in de details te oefenen. Dit is extra moeilijk omdat Mara niet alleen met haar baton danst, maar ook met verschillende attributen. De eerste periode heeft Mara getraind met Emmy van Bree. Dit is later door Moniek overgenomen. Ze gebruikt tijdens de dans een karretje dat verschillende keren veranderd van functie. Een knap geknutsel, want “een klepje verkeerd kan er al voor zorgen dat de andere niet open kan”, vertelt Moniek. Tijdens de show ‘vertelt’ Mara een verhaaltje: van luidende klokken, naar het altaar lopen in de kerk, trouwringen, trouwboeket, taart en een feestje. Alles attributen zijn zelf gemaakt. De taart en het boeketje zijn door Moniek gemaakt. Wie nieuwsgierig is geworden naar de show van Mara kan deze waarschijnlijk tijdens de Limburgse Kampioenschappen op zondag 3 november in Maastricht gaan bekijken.

Trainingen

Trainster Moniek Koopmans behoeft weinig introductie in Meijel. Men kent haar als fanatieke danseres en docent bij de Mèhlse Dörskes, maar ook als eigenaresse van Floral Dance Art. Ondanks dat Moniek enige tijd geleden had aangegeven het begeleiden van de majorette op een laag pitje te zetten, kruipt het bloed toch waar het niet gaan kan. Nog voordat ze dit had uitgesproken was Moniek alweer met Mara aan de slag om de show voor het EK tot in de puntjes voor te bereiden. “Mara en ik hebben ook wel een hele leuke klik” vertelt ze. “Dat heeft er zeker toe bijgedragen dat ik hier weer mee begonnen ben. Mara is ook heel fanatiek, ik hoef maar één keer te zeggen wanneer iets geoefend moet worden. “ Wie Moniek en Mara van dichtbij meemaakt merkt dat ze samen hartstikke fanatiek zijn. Samen vormen ze hopelijk een succesvol duo, want Mara heeft het fanatisme van haar trainster al overgenomen. Heel voorzichtig durven ze uitspraken te doen over de resultaten die ze willen gaan behalen.

We wensen Mara en Moniek heel veel succes!!!